Intel·ligència Artificial: trencant mites i simplificant processos empresarials

Com no començar aquesta sèrie d’articles parlant de la Intel·ligència Artificial (a partir d’ara la anomenarem IA). Tothom ho fa. I si ho fan, serà per alguna raó.

Actualment, la IA i els diversos serveis que permeten aplicar-la s’han convertit en una força impulsora de la transformació de les empreses, tant les més tecnològiques com les menys disposades a implantar tecnologia. Ja s’està aplicant la IA en l’automatització i optimització de processos, fins a la millora de l’experiència del client. Però comencem pel principi, què és la IA?

Què és la Intel·ligència Artificial?

La IA fa referència a la capacitat de les màquines per realitzar tasques que normalment requereixen intel·ligència humana. Aquestes tasques inclouen des del reconeixement de patrons i el processament del llenguatge natural fins a la presa de decisions basada en dades.

Les màquines realment pensen i raonen?

No, evidentment no. Bé, el “evidentment” potser d’aquí uns anys no serà així, però no, de moment ni pensen ni raonen. Tots els serveis d’IA es basen en algoritmes i models que aprenen de les dades, el que els permet millorar el seu rendiment amb el temps i adaptar-se a situacions canviant. El que els fa semblar intel·ligents és el fet que aprenen de manera contínua de les dades i, en el cas de la presa de decisions, dels resultats que aquests obtinguen.

On puc aplicar la IA?

Aquí en trec la resposta de manual que qualsevol article d’IA descriu. Podem, i de fet ja és molt habitual que s’apliquin, en:

1.    Automatització de processos

La IA pot agilitzar i optimitzar els processos interns, la qual cosa porta a una major eficiència i reducció de costos. Per exemple, en el sector manufacturero, l’automatització de tasques repetitives i monòtones pot alliberar els empleats perquè es centrin en activitats més estratègiques i creatives.

2.    Personalització de l’experiència del client

La IA pot analitzar dades per entendre millor les preferències i necessitats dels clients. Això permet oferir experiències més personalitzades i rellevants, fins i tot en negocis com botigues o restaurants, on l’atenció individualitzada pot fer la diferència en la fidelització dels clients.

3.    Presa de decisions informades

La IA pot analitzar grans volums de dades i extreure informació valuosa per a la presa de decisions. Això és especialment rellevant per a empreses que han de prendre decisions estratègiques importants, com l’expansió de localitzacions o la introducció de nous productes.

4.    Optimització d’inventari i subministraments

En sectors com l’agricultura o el comerç minorista, la IA pot preveure la demanda i ajudar a optimitzar els nivells d’inventari i els processos de subministrament, evitant excedents i escassetats.

5.    Manteniment predictiu

En la indústria de la construcció o en la gestió de flotes, la IA pot predir quan és probable que es produeixin fallades en equips, la qual cosa permet dur a terme manteniments preventius i reduir els temps d’inactivitat.

6.    Anàlisi de competència i mercat

La IA pot fer un seguiment i analitzar l’activitat de la competència i les tendències del mercat, proporcionant a les empreses informació valuosa per ajustar la seva estratègia comercial.

Clar, això només està a l’abast de uns pocs! Exemple pràctic

Aquí és on et demostro que no. Que ho tenim a l’abast de tothom. I t’ho explico amb un cas real que hem desenvolupat a SinzerAD.

A SinzerAD portem molts anys implantant solucions de gestió documental. A grans trets, aquestes solucions permeten a les empreses (petites o grans, ja que segurament ja esteu pagant una llicència – per exemple, Microsoft 365 – que ho permet fer) tenir la documentació degudament catalogada i amb metadades que facilitin la seva cerca o l’explotació de les dades que es mencionen en el document.

Així doncs, el que és habitual en aquestes gestions documentals és pujar el document i una persona el classifica (diu de quin tipus de document es tracta: factura, albarà, contracte, …) i omple una sèrie de camps addicionals (el codi, el client, l’import, …). És una tasca mecànica que aporta poc més que ordre i control, però que tranquil·lament pot durar aquesta persona 2 o 3 minuts (busca el document, puja’l, mira les dades, escriu…). Per què no apliquem IA en això? Us ho demostro amb el GPT, tot i que hi ha centenars de serveis semblants que es poden utilitzar.

Tinc una factura (fictícia, és clar), aquesta:

Li demano al GPT que m’extregui els camps que em interessin:

prompt gpt

Li passem la factura i magia:

I fins i tot pot proporcionar-ho en format màquina (JSON):

Això automatitzat en un procés (molt senzill) utilitzant l’API (interfície de màquina perquè interactuïn els diferents sistemes) faria que aquestes dades s’escriuessin automàticament a la gestió documental.

Val, i quant costa això?

Tenint en compte que segur que ja esteu pagant llicències d’algun servei que inclou serveis d’automatització (Microsoft 365 els inclou…), el cost de processar 1 factura com la que hem vist amb el GPT seria d’aproximadament $0.0015 per cada 1000 tokens i $0.002 pels textos que ens generen… vaja, que processar una factura com la que hem vist ens pot sortir per menys d’1 cèntim d’euro.

Quant costa processar això per una persona? És evident que molt més… i amb més índex d’error.

La IA ens prendrà la feina!!

No, la IA no ens prendrà la feina. Sempre dic que som persones, no robots! Quin interès hi ha en dedicar persones a picar i repicar dades? Si sabem pensar! Doncs, pensem! Dediquem les persones a fer el que millor sabem fer, relacionar-nos amb clients, proveïdors, negociar, pensar en nous productes, serveis!! I no a copiar dades mecànicament. Que ho faci un robot!

Espero que aquest article us hagi mostrat com aplicar la IA en petits processos de negoci i trencar el mite que això està a l’abast de pocs.

Recordeu que a SinzerAD estem aquí per ajudar-vos en el procés de transformació digital de la vostra empresa, buscant sempre la millor solució.

https://joanguixa.tech/

La transformació digital comença aquí!

Ens agradaria ajudar-te, posa't en contacte amb nosaltres.

Compartir

Últims articles

L’era dels copilots

Tots els que ens dediquem a temes tecnològics estem seguint amb atenció les evolucions que tots els fabricants ens estan donant amb les tecnologies d’IA com podrien ser les d’OpenAI,

Llegir més »

Subscriu-te al nostre newsletter

Mantén-te informat sobre les últimes notícies de tecnologia de la informació i articles escrits pels nostres col·laboradors subscrivint-te a la nostra newsletter.