Les persones primer

La tecnologia està bé, però si la implantem sense prestar atenció a les persones, no aconseguirem cap dels objectius marcats.

Vaig comprometre’m a escriure un article setmanal, i aquesta setmana ja m’ha costat complir… això de la “tornada a l’escola” s’està complicant-me. Però deixem de banda els meus problemes amb la gestió del temps i anem a l’article.

Fa uns dies que estic rellegint alguns llibres que m’han marcat. Ho faig de tant en tant, em ajuda a ordenar idees i veure-les amb altres enfocaments. Aquesta setmana estic rellegint el llibre “Crecer haciendo crecer” de Xavier Marcet (Plataforma Editorial ISBN: 978-84-18582-64-6). Un llibre que et fa reflexionar i et demostra que el centre de les empreses són les persones, i sense aquestes és impossible aconseguir organitzacions que creixin i s’adaptin a la complexitat del món que ens envolta.

Just al començament d’aquest llibre, Marcet ho encerta i indica els 4 grans pilars que han d’estar en equilibri: Clients, Empleats, Accionistes i Societat. Per aquest ordre. I vaig quedar-me reflexionant…

Em dedico a la tecnologia des de fa molts anys… i veig que tant als clients com a les entitats governamentals s’aplica la tecnologia per aplicar-la, sense pensar en els clients, els empleats i ja no et dic ni accionistes ni societat. Tecnologia per tecnologia… Plataformes incomprensibles que semblen que hagis de ser de la NASA per utilitzar-les, aplicacions que necessiten sistemes obsolets per funcionar, portals amb menús i submenús, aplicacions d’IA sense sentit… tecnologia perquè sí.

Recordo en una assignatura del MBA que el professor insistia “innovació sense generació de valor no és innovació” i em va quedar clavat. Doncs el mateix! Transformació digital sense beneficis per als stakeholders (clients, empleats, accionistes, societat) no és transformació digital, és simplement tecnologia.

Les persones al centre

Tecnòlegs del món! Penseu en les persones! Parleu amb elles i enteneu quins són els problemes! Els de les màquines ja els coneixem.

Quan comencem a pensar en “digitalitzar” un procés, pensem en com impacta a qui ho fa, quin és l’objectiu final d’aquesta persona a l’organització (temes més profunds millor que els parlin amb els seus psicòlegs) i definim els processos, aplicacions i interaccions pensant en aquestes persones. Si és més complex el que estem plantejant que el que estan fent… deixem-ho estar, gastarem diners i no guanyarem res. Bé, sí, discussions, mals rotllos i uns quants haters més.

Pensem en què estem fent, PER A QUÈ ho estem fent i quin objectiu a llarg termini volem aconseguir. Si no tenim clares aquestes línies, més val que no fem res.

Alguns direu, clar… hi ha actualitzacions que s’han de fer sí o sí (seguretat, obsolescència de màquines, …). Clar, és obvi, igual que al cotxe li hem de fer manteniment i no guanyem res amb això, però això no és transformació. No estem transformant res, només mantenint, i aquí hem vingut a parlar de transformació digital.

Em venen al cap alguns projectes en els quals he estat a la meva vida (fets a SinzerAD i en altres etapes de la meva vida), i mirant-los en perspectiva… els que millor han sortit tenen un denominador comú, i són les persones. En la definició del projecte no només s’han tingut en compte criteris econòmics o organitzatius, sinó també els de les persones. Per què… què són les organitzacions sinó persones?

Doncs això, avui simplement reflexions. Espero que aquestes modestes línies us facin reflexionar.

Recordeu que a SinzerAD estem aquí per ajudar-vos en el procés de transformació digital de la vostra empresa, buscant sempre la millor solució.


P.D. Si voleu veure el que és alguna cosa no pensada tenint en compte les persones, és simplement el portal per demanar cita del DNI espanyol (ho he patit recentment).

Article publicat al meu bloc https://joanguixa.tech/

Compartir

Transforma els teus projectes en realitats innovadores

Últims articles

Subscriu-te al nostre newsletter

Mantén-te informat sobre les últimes notícies de tecnologia de la informació i articles escrits pels nostres col·laboradors subscrivint-te a la nostra newsletter.